A bio-val kapcsolatos vélemények
manapság meglehetősen vegyesek.
Sokak szerint alapvetően nincs
különbség a bio módon termelt élelmiszer, illetve a „hagyományos” módon
előállított társa között.( hisz a szmog mindkettőre megy és ugyanaz az eső
öntözi őket) Vannak azonban olyanok, akik teljes mellszélességgel kiállnak a
bio mellett.
Az interneten is cikkek tömkelege
foglalkozik a bio vagy nem bio kérdéssel, illetve azzal, hogy mitől is bio, ami
bio.
Szerintem, alapvetően a bio
termelést nem csak a vegyszerek meglétének, illetve hiányának kérdéskörében
kell megvizsgálni, hanem a mezőgazdasági rendszer fenntarthatósága
szempontjából is.
A jelenlegi mezőgazdaság pedig,
egyrészről, már nem képes kiszolgálni a fogyasztók egyre nagyobb részének változó igényét (az
egészséges életmód előtérbe kerülése miatt), másrészről, nem is fenntartható
(környezeti szennyezés, a föld kizsigerelése, vizek szennyezése). Tény az, hogy
a jelenlegi mezőgazdaság még a szabályozások ellenére is környezetszennyező és
fenntarthatatlan.
A zöldforradalom[1]
hatására, a fejlett világban élelmiszer dömping volt megfigyelhető. A „Néma
Tavasz” megjelenése óta viszont mindinkább előtérbe kerülnek azoknak a
hatásoknak a vizsgálatai, melyek a jelentősen megnövekedett műtrágya és
növényvédő szer alkalmazása során problémaként jelennek meg.
Manapság az élelmiszereket
elvileg alaposan megvizsgálják, sőt a környezetvédelem is hangsúlyosabban van
jelen a mezőgazdaságban, és sokan gondolják, hogy akkor minden rendben van.
Nincsenek tömeges megbetegedések, de az összefüggés a jelenlegi növényvédő
szerek hatása valamint az emberi egészség között nincs alaposan megvizsgálva.
Enni is maszkban fogod?
De kezdeném a problémákkal:
A termésmennyiség növelésének a
minőség itta meg a levét.
„A biogyümölcsök és –zöldségek
gazdagabbak flavonoidokban és más polifenolokban, mint amilyen például a
rezveratrol. A rezveratrol a leghatásosabb antioxidánsok egyike, amely főként a
vörösszőlőkben fordul elő. Mivel a flavonoidok – különösen a rezveratrol –
véredény védő hatással rendelkeznek, megelőzhetik a szív- és a keringési betegségek
kialakulását. Ezek a hatóanyagok egyúttal megvédik a növényeket a gombás fertőzésektől
és invitro kísérletekben a rákos sejtek elleni hatékonyságuk is bizonyított.”[2]
De mi is csökkent pontosan?
Mivel könnyű és nem utolsó sorban
olcsóbb is mérni, az ásványi anyagok csökkenésével kezdeném. Ezeknek a
csökkenésével kapcsolatban már hazánkban is több publikáció született.
Legnagyobb probléma, hogy csökkenésükkel a növények enzimaktivitása is csökken,
ami a védekezőképességük romlásához vezet, amely egyenes út a fokozott herbicid
(növényvédő szer) használathoz.
A vitamin tartalom már egy
kényesebb kérdés. Egyesek állítják, hogy drasztikusan csökkent az elmúlt 30
évben, mások viszont azzal érvelnek, hogy csak a méréstechnika javult. A békés
középút híveként inkább afelé hajlok, hogy mind a kettő igaz. Tehát
egyértelműen csökkent a vitamintartalom, valamint javult a mérési
technika. Egyre több egyetemi kutatás
van ezzel kapcsolatban, viszont ezeket nem igazán támogatják és meglehetősen
drágák. Nem is a növények egész vitaminkészleteit mérik, hanem örülnek, ha
egyetlen vitamin mérésére megvan a büdzsé.
„Egy, a Golden Delicious almafajtán végzett kísérlet kimutatta,
hogy a bioalma 32%-kal több foszfort, 9%-kal több növényi rostot és 19%-kal
több fenolos vegyületet (természetes antioxidánst) tartalmaz a nem biohoz
képest. Ezen kívül 14%-kal jobb a szilárdsága, 15%-kal magasabb a technikai minősége,
15%-kal jobb az érzékszervi értékelése és 66%-kal magasabb a vitalitás indexe.”[3]
Mindezek a hiányok közrejátszanak
abban, hogy a „minőségi éhezés” szinte népbetegséggé válik, és ennek
kiküszöbölésére mesterségesen kell bevinni a szervezetbe a tápanyagot (vitamin
készítményekkel és mesterségesen előállított, vitaminokkal dúsított
élelmiszerekkel).
Ezekkel szemben az íz, illat és
zamatanyag megváltozása otthon is lemérhető. Nálam már, példának okáért, külön
kategóriát képez a télen kapható (meglehetősen drága), paradicsomnak csúfolt
piros gömb, aminek szinte semmiféle íze és illata nincsen. (Mellékesen
megjegyezendő, hogy bár se illata, se íze, viszont ijesztően sokáig eltárolható,
amit azzal értek el, hogy csökkentették a növényben található természetes
lebontó enzimek mértékét, és így a hasnyálmirigyünkre hárul ez a feladat is.)
Szintén sajnálatos a fajták
csökkenése is. Nemcsak gasztronómiai lehetőségeink csökkennek ezzel, de az egyes
kultúrafajták, amelyek bizonyos tájakra voltak jellemzően tenyésztve, lassan
teljesen eltűnnek.
krumpli fajták
És ami nő…
Na, ez az a téma, amiről regényt
lehetne írni (és írnak is sokan).
Nő a műtrágya használat, és ezzel
párhuzamosa csökkenést figyeltek meg a növények beltartalmi értékeiben. Azt
hiszem, a nitrát szennyezésről nem is kell bővebben írnom.
A növényvédő szerek használata
pedig szintén egy olyan terület, ami reflektorfényben van. Bár igazán hangosan
senki sem mer felszólalni, mert nem szeretne egy szép kis rágalmazási pert a
nyakába. Ami maradt, az a régi, lecsengett botrányok folyamatos felemlegetése.
De, mint tudjuk, kutyából nem lesz szalonna. Itt jegyezném meg, hogy a szépen
kiszámolt határértékek, amiket vizsgálnak, és az engedélyezett vegyületek
listája is eléggé tévútra vezető, hisz globalizálódó világunkban gyakran kerül
olyan áru a polcokra, ami olyan országból származik, ahol még vígan használnak
az EU-ban és az USA-ban 10-20 éve betiltott, bizonyítottan egészségkárosító
vegyszereket. Gyakran ezeknek a vegyszermaradványait már nem is vizsgálják az
EU-ban, néha, egy jobb pillanatban lebukik szúrópróbaszerűen néhány.
Valamint, annak ellenére, hogy a
növényvédelem során alkalmazott szerek bomlási ideje meghatározott, az nem
mindig jön össze a termesztés körülményei között. Az élő szervezetekben pedig
nem csak a növény védőszerek, de azok bomlástermékei is felhalmozódhatnak. Ez
pedig a későbbiekben, hosszútávon vezethetnek betegségekhez.
Itt a legnagyobb probléma, hogy
például egy 10-15 év múlva kialakuló gyomorrák esetén, mely egy valamikori
növényvédő szer fogyasztása miatt jelenik meg, már nem lehet megtalálni a
betegség gyökerét, mert addigra azt a szert már rég kivonták a forgalomból.
Sajnos, ilyenkor már csak a beteg marad, és az OEP hihetetlen anyagi forrásai…
[1] „Zöld forradalomnak azt az
1950 és 1985 között lezajló folyamatot nevezzük, amely során a mezőgazdaság
iparosításával tartósan meg három és félszereződött a modern világ
gabonatermelése. Ezt lényegében a mezőgazdaságba nagymértékben bevitt
ősmaradványi energiahordozókkal, műtrágyázással, rendszeres öntözéssel,
gépesített talajműveléssel, növénynemesítéssel, a kevert fajú vetőmagok és a
vegyszeres növényvédő szerek alkalmazásával érték el.”
[2] ÖMKI 50 Érv a Biogazdálkodás
Mellett c. kiadvány
[3] ÖMKI 50 Érv a Biogazdálkodás
Mellett c. kiadvány
Megoszthatom a Restaurants-Guide4U oldalán?
VálaszTörlésüdv:
Czinger Márti
Persze :) Minél többen olvassák annál jobb :)
VálaszTörlés