Az AMAP zöldségdoboz rendszerről
egy véletlen folytán szereztünk tudomást. Azonnal felkeltette az
érdeklődésünket ez a típusú, közösségközpontú mezőgazdasági forma. Alapvető
dilemmánkat képezte, mikor mezőgazdaságra adtuk a fejünket, hogy bár már az
első nekifutásra is bio-ban gondolkodtunk, de a monokultúrális termelési forma
nagyon idegen volt az elképzelésinktől. Kicsit el is bizonytalanodtunk, hogy
olyan esetben, mikor egyetlen termékünk mennyisége se éri el azt a szintet,
hogy akár stabilan a piacon meg tudjunk vele jelenni, mit is lehet tenni. Bár
már megfogalmazódott bennünk a csomagrendszer gondolata, de az AMAP ebből a
szempontból is teljesen új perspektívát tárt elénk.
De mi is az az AMAP?
Valójában ez egy francia mozaik
szó (Associations pour le maintien d’une Agriculture paysanne), nagyjából
annyit takar, hogy szövetség a kistermelői mezőgazdaság fenntartásáért. A
mozgalom Franciaországból indult a 2000-es évek elején, a CSA (Community
Supported Agriculture) amerikai példája alapján. Ma már az AMAP olyan
népszerűvé vált Franciaországban, hogy több mint 2000 AMAP alapú rendszert
tartanak számon.
Mind a két rendszernek, tehát az
AMAP-nek és a CSA-nek is, az a lényege, hogy összekapcsolja a kistermelőket a
fogyasztókkal, így a közvetítés költségei eltűnnek a rendszerből.
A fogyasztók szerződésben elkötelezik magukat x időre egy termelő mellett, előfinanszírozási rendszerben és közös kockázatvállalással, cserébe a termelő vállalja, hogy minden héten egy adott átvételi pontra elszállítja a terményeit, amik ott átvehetők lesznek (ez a termény gazdaságtól függően lehet zöldség, gyümölcs, kenyér, tej, tojás stb.).
A fogyasztók szerződésben elkötelezik magukat x időre egy termelő mellett, előfinanszírozási rendszerben és közös kockázatvállalással, cserébe a termelő vállalja, hogy minden héten egy adott átvételi pontra elszállítja a terményeit, amik ott átvehetők lesznek (ez a termény gazdaságtól függően lehet zöldség, gyümölcs, kenyér, tej, tojás stb.).
A kosarakat abból állítják össze,
ami a gazdaságban megtalálható, és ez nagyban ellent mond a ma elterjedt
rendszernek, ahol a fogyasztó a szupermarketben szezontól függetlenül, szinte
folyamatosan megveheti a zöldségeket, gyümölcsöket. Az AMAP/CSA rendszer jóval
természet közelibb, nincs kényszerérlelés, a zöldségeket, gyümölcsöket nem több
ezer kilométert megtéve szállítják, hanem közvetlenül a gazdától lehet megvenni,
így akár a leszedés utáni napon már az asztalra kerülhetnek.
A fogyasztó nyomon követheti az
árut, akár el is látogathat a tanyára, és saját szemével is meggyőződhet arról,
hogy miképpen történik a termelési folyamat. Tehát kapcsolat alakulhat ki a
termelő és a fogyasztó között, a rendszerből eltűnik a személytelenség, és
lehetőség van visszajelzésre, eszmecserére a tagok között.
Egy jól működő, stabil
rendszerben a termelő eljut arra a pontra, amikor már nem szükséges piacion
vagy egyéb módon érékesítenie az áruját, mivel a gazdaságban megtermelt összes
terményt képes szétosztani a dobozrendszer vásárlói között. Ez a termelőnek
egyfajta nyugalmat biztosít, és képes a terményeire összpontosítani, megszűnik
a nyomás, hogy minél korábban kikerüljenek a primőr áruk a piacra, így a
fogyasztó biztos lehet abban, hogy a zöldségek és gyümölcsök tökéletes
érettségi állapotban kerülnek az asztalára, amikor a beltartalmi értékük a
legmagasabb.
Alapvetően ez a rendszer mindkét
fél számára előnyökkel jár, a gazdának biztos megélhetést, a fogyasztónak pedig
friss, változatos és legfőképpen jó minőségű élelmiszert biztosít.
Felhasznált anyagok / további információk:
http://havastanya.hu/amap-egyuttmukodes-a-helyi-kistermeloi-mezogazdalkodas-fennmaradasaert/
Keressétek fel honlapunkat: http://www.viragostanya.hu/ ha Budapesten vagy Szeged környékén érdekel titeket, hogy tagok lehessetek egy doboz közösségnek :)
Keressétek fel honlapunkat: http://www.viragostanya.hu/ ha Budapesten vagy Szeged környékén érdekel titeket, hogy tagok lehessetek egy doboz közösségnek :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése